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Section 1341.—Com­
putation of Tax Where 
Taxpayer Restores Sub­
stantial Amount Held Under 
Claim of Right 

26 CFR 1.1341–1: Restoration of amounts received

or accrued under claim of right.

(Also § 263A.)


Treatment of environmental remedi­
ation expenses under section 1341. This 
ruling holds that amounts paid or incurred 
in the current taxable year to remediate en­
vironmental contamination that occurred 
in prior taxable years do not qualify for 
treatment under section 1341 of the Code. 

Rev. Rul. 2004–17 

ISSUES 

Do amounts paid or incurred in the cur­
rent taxable year to remediate environmen­
tal contamination that occurred in prior 
taxable years qualify for treatment under 
§ 1341 of the Internal Revenue Code? 

FACTS 

Situation 1 

N manufactures products that it sells to 
wholesalers and retailers. N’s manufac­
turing process creates hazardous waste. N 
uses an accrual method of accounting and 
the calendar taxable year. From the incep­
tion of its business in 1950 until 1979, N 
buried the hazardous waste on land that 
it owned in accordance with then applica­
ble state, federal, and local environmental 
laws. N accounted for waste disposal costs 
as a deducible expense under § 162. 

Significantly stricter state, federal, and 
local hazardous waste disposal laws were 
enacted in later years. In 2004, in order to 
comply with current environmental laws, 
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N incurs expenses for all necessary ser­
vices to eliminate soil and water contam­
ination caused by the buried waste, trans­
port the waste to a waste disposal facility 
that complies with current environmental 
laws, and restore the land. 

Situation 2 

The facts are the same as in Situation 1 
except that N accounted for waste disposal 
costs as a production cost in calculating its 
inventory costs for all years. 

LAW AND ANALYSIS 

Section 1341 applies if: (1) the tax­
payer included an item in gross income for 
a prior taxable year (or years) because it 
appeared that the taxpayer had an unre­
stricted right to the item, (2) a deduction 
is allowable to the taxpayer for the tax­
able year because it was established after 
the close of the taxable year (or years) of 
inclusion that the taxpayer did not have 
an unrestricted right to the item or to a 
portion of the item, and (3) the amount 
of the deduction exceeds $3,000. Section 
1341(a)(1)–(3). 

If § 1341 applies, the chapter 1 tax for 
the taxable year equals the lesser of: (1) the 
tax for the taxable year computed with the 
current deduction, or (2) the tax for the tax­
able year computed without the deduction, 
less the decrease in tax for the prior taxable 
year (or years) that would have occurred 
if the item or portion thereof had been ex­
cluded from gross income in the prior tax­
able year (or years). Section 1341(a)(4) 
and (5). Section 1341 ensures that the tax­
payer’s position is not worse than the posi­
tion the taxpayer would have been in if the 
taxpayer had not included the item or por­
tion thereof in gross income in the earlier 
year (except for the time value of money). 

Section 1.1341–1(a)(1) of the Income 
Tax Regulations provides that § 1341 ap­
plies if the taxpayer is entitled to a deduc­
tion of more than $3,000 because of the 
restoration to another of an item that was 
included in the taxpayer’s gross income 
for a prior taxable year (or years) under a 
claim of right. 

Under the claim of right doctrine, a 
taxpayer that receives an amount under a 
claim of right without restriction on dispo­
sition must include the amount in gross in­
come in the taxable year received, notwith­
standing that the taxpayer’s right to retain 

the amount received may be uncertain and 
the taxpayer subsequently may be required 
to restore the amount to the rightful owner. 
North American Oil Consol. v. Burnet, 
286 U.S. 417, 424 (1932). 

In United States v. Lewis, 340 U.S. 
590 (1951), the Supreme Court concluded 
that a taxpayer who was required under the 
claim of right doctrine to include a bonus 
in income in the taxable year received, and 
who had to repay part of the bonus in a 
later year, could not amend his tax return 
for the earlier year. The taxpayer’s only 
remedy was to deduct the amount repaid 
in the taxable year in which the taxpayer 
restored it to the payor. The Court fol­
lowed the principle that income is properly 
reported under the claim of right doctrine 
in the year received, consistent with a tax 
system based on annual rather than trans­
actional accounting. See Burnet v. San­
ford & Brooks Co., 282 U.S. 359, 364, 365 
(1931). 

The application of the claim of right 
doctrine may result in an inequity when, 
because of changes in tax rates or other cir­
cumstances, the tax increase resulting from 
the income inclusion in the earlier year ex­
ceeds the tax decrease that results from the 
deduction in the later year. Congress en­
acted § 1341 to ameliorate this inequity in 
cases such as Lewis, in which a taxpayer 
receives an amount that it is required in a 
later taxable year to restore or repay to an­
other claimant. See S. Rep. No. 1622, 
83d Cong. 2d Sess. 118 (1954) (“Under 
present law if a taxpayer is obligated to re­
pay amounts which he had received in a 
prior year and included in income because 
it appeared that he had an unrestricted right 
to such amounts, he may take a deduc­
tion in the year of restitution”) (emphasis 
added); H.R. Rep. No. 1337, 83d Cong. 
2d Sess. 86 (1954) (same). 

Section 1341(a)(2) requires that it be 
established after the close of the taxable 
year or years that the taxpayer did not 
have an unrestricted right to the item of 
gross income or portion thereof. To satisfy 
this test the taxpayer must repay or restore 
the item or portion of the item to another 
claimant. Section 1.1341–1(a)(1); see also 
Chernin v. United States, 149 F.3d 805 
(8th Cir. 1998) (relying on a “legislative 
history [that] is replete with references to 
repayment, restoration, and restitution”); 
S. Rep. No. 1622, 83d Cong. 2d Sess. at 

118; H.R. Rep. No. 1337, 83d Cong. 2d 
Sess. at 86. 

For purposes of § 1341, to restore an 
item included in income, the repayment 
must arise out of the same circumstances, 
terms, and conditions as the original pay­
ment of the item to the taxpayer. Griffiths 
v. United States, 54 Fed. Cl. 198 (2002). 
The fact that the amount of the repayment 
bears no relationship to the amount in­
cluded in income indicates that the repay­
ment does not arise from the same or spe­
cific circumstances, terms, and conditions 
as the original transaction. Bailey v. Com­
missioner, 756 F.2d 44 (6th Cir. 1985); 
Uhlenbrock v. Commissioner, 67 T.C. 818 
(1977). 

In both Situation 1 and Situation 2, the 
environmental remediation costs N incurs 
in 2004 do not qualify for treatment under 
§ 1341(a). N did not include an item in 
gross income that N is repaying or restor­
ing in a later year. In these situations, 
the item of gross income for purposes of 
§1341(a) is the proceeds received from the 
sale of N’s products from 1950 to 1979. 
See Rev. Rul. 72–28, 1972–1 C.B. 269. 
During 1950 to 1979, N had an unrestricted 
right to the proceeds received from the sale 
of N’s products during those years. In 
2004, N’s right to the sales proceeds re­
ceived during 1950 to 1979 remains unre­
stricted. N’s payment of the environmen­
tal remediation costs does not restore in a 
later taxable year any portion of the pro­
ceeds received from the original sale of N’s 
products in 1950 through 1979. Moreover, 
N’s obligation to incur the environmental 
remediation costs does not arise from the 
same or specific circumstances, terms, or 
conditions as the original sale of N’s prod­
ucts in 1950 to 1979. The amount of N’s 
environmental remediation costs bears no 
relation to the amount of proceeds received 
from the sale of N’s products in 1950 to 
1979. Accordingly, N’s payment of en­
vironmental remediation costs in 2004 is 
not a repayment or restoration of an item 
included in gross income. N’s environ­
mental remediation costs do not satisfy the 
repayment or restoration requirement of 
§ 1341(a)(2). 

Section 1341(a)(2) also requires, as a 
prerequisite to § 1341 treatment, that a 
deduction must be allowable to the tax­
payer for the repayment or restoration of 
the item included in income. Section 1341 
itself provides no right to a deduction. 
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Instead, the deduction must be allow­
able under another provision of the Code. 
Section 1.1341–1(a)(1); Wood v. United 
States, 863 F.2d 417, 420 (5th Cir. 1989); 
MidAmerican Energy Co. v. Commis­
sioner, 114 T.C. 570, 583 (2000), aff’d, 
271 F.3d 740 (8th Cir. 2001). 

Inventory costs under § 263A are recov­
ered through cost of goods sold when the 
inventory is sold. Section 1.263A–1(c)(4). 
Costs of goods sold, or inventory costs, 
are not deductions but are properly treated 
as adjustments to gross income. Section 
1.61–3(a). Environmental remediation 
costs incurred by reason of a production 
activity must be included in inventory 
costs. See Rev. Rul. 2004–18, 2004–8 
I.R.B. 509 (clarifying Rev. Rul. 94–38, 
1994–1 C.B. 35); § 1.263A–1(e)(3). Thus, 
under § 263A, N’s environmental remedi­
ation costs are inventory costs, not deduc­
tions. Furthermore, in Situation 2, because 
the environmental remediation costs N in­
curs in 2004 would have been accounted 
for under N’s method of accounting as 
inventory costs in 1950 through 1979 if 
incurred in those earlier years, the costs 
are properly treated as inventory costs 
under N’s method of accounting when 
incurred in 2004. Therefore, N’s environ­
mental remediation costs do not qualify 
for treatment under § 1341 because the 
costs are inventory costs and do not satisfy 
the deduction requirement of § 1341(a)(2). 

Section 1341(b)(2) provides that 
§ 1341(a) does not apply to any deduc­
tion allowable with respect to an item 
included in gross income by reason of 
the sale or other disposition of the tax­
payer’s stock in trade (or other property of 
a kind that would have been included in 
the taxpayer’s inventory if on hand at the 
close of the prior taxable year) or property 
held by the taxpayer primarily for sale 
to customers in the ordinary course of its 
trade or business. Thus, even if N’s en­
vironmental remediation costs constituted 
deductible expenses rather than inventory 
costs recovered through cost of goods 
sold, § 1341(a) would not apply. N’s en­
vironmental remediation costs are a con­
sequence of the manufacture and sale of 
N’s products and, if not an inventory cost, 
would be deductible as an ordinary and 
necessary business expense of selling N’s 
products. Accordingly, in both Situations 
1 and 2, the environmental remediation 
costs would be allowable with respect to 

an item that is included in gross income 
by reason of the sale of N’s products and 
would not be eligible for § 1341(a) treat­
ment by reason of § 1341(b)(2). 

HOLDING 

Amounts paid or incurred in the current 
taxable year to remediate environmental 
contamination that occurred in prior tax­
able years do not qualify for treatment un­
der § 1341. 
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