1, return. See 8§ 1.170A-11(b)(2) of the Ir
er come Tax Regulations.
e The legislative history to § 170(a)(2
Rev. Rul. 2000-43 provides that the exception for accrue
basis corporations was desirable becat
n, ISSUE corporations intending to make the max
mum charitable contribution allowable a
8 deduction had experienced difficulty i
determining before the end of the taxab

y May an accrual-basis subchapter S co
- poration elect under § 170(a)(2) of the In

sefernal Revenue Code to treat a charitablg, 5. \what constituted 5 percent of the
issgontribution as paid in the year authorizeflot income (the § 170(b) gross incom
+ ®y the S corporation’s Board of Director§mitation for corporations at the time of

if the contribution is paid by the S COPOgnactment). S. Rep. No. 831, 81
ration after the close of the taxable Ye8Fong., 1st Sess. at 1949-2 C.B,. 28

and before the 15th day of the third montago_l_

following the close of the taxable year?  ggction 1363(b) states that the taxak
FACTS income of an S corporation is compute
nid- in the same manner as in the case of
onth Taxpayer is the sole shareholder of amdividual with certain exceptions,
33&ccrual-basis subchapter S corporatiommong which is an exception that the d
The S corporation reports on a calendafuctions referred to in § 703(a)(2) are n
year period. On December 31, 1999, thellowed to the corporation. Sectiol
S corporation’s Board of Directors autho703(a)(2)(C) specifically refers to the de
rized a charitable contribution to Charityduction for charitable contributions pro

a qualified donee under § 170(c)(2) angided in § 170.
an organization described under Section 1366(a)(1)(A) provides that ir
§ 501(c)(3). The S corporation paid theletermining the tax of a shareholder, ea
neigharitable contribution to Charity onshareholder takes into account the sha
;Ceg‘?ﬁarch 1, 2000. holder’s pro rata share of the corporation
items of income (including tax-exempt in
OY4EAW AND ANALYSIS come), loss, deduction or credit, the sef

re-
ntia- Section 170(a)(1) allows as a deductateé treatment of which could affect an
Profon any charitable contribution (as deShareholder’s tax liability. Section
fined in § 170(c)) the payment of which1366(a)(1) provides further that the item
is made within the taxable year. Undefeferred to in 8 1366(a)(1)(A) include
§ 170(b)(1), the percentage limitation orfmounts described in § 702(a)(4). Secti
charitable contributions for an individual702(2)(4) refers to charitable contribution
is 50 percent, 30 percent, or 20 percent ¢S defined in § 170(c)).
the taxpayer’s contribution base (gener- Section 1.1366-1(a)(2)(iii) provides the
“ally adjusted gross income) for the taxthe separately stated items of a subchay
able year, depending generally on the corporation include charitable contribu
ourtne of property contributed and the typdions, grouped by the percentage limitatior
-0f qualified donee. Under § 170(b)(2)0f 8 170(b), paid by the corporation withir
«ehe percentage limitation on charitabldhe taxable year of the corporation.
contributions by a corporation is 10 per- The legislative history of § 1366 state
cent of the taxpayer’s taxable incomdhat the corporate limitation on charitabl
with certain adjustments. contributions will no longer apply. Insteac
Under § 170(a)(2), a corporation reLharitable contributions by S corporation
porting its taxable income on the accruapill pass through to the shareholders and
basis may elect to deduct a charitablgubject to the individual limitations on de
contribution in the year in which theductibility. See H.R. Rep. No. 826, 97t
board of directors authorizes the contri0ng., 2d Sess. 14 (1982); S. Rep. No. 6
- bution, if the payment is made by thé7th Cong., 2d Sess. 16 (1982).
tiopsth day of the third month following the ~Under § 1363(b), a subchapter S corp
) telose of the taxable year. The electioftion computes its taxable income in tr
| itay be made only at the time of the filings@Me manner as an |nd|y|dual. The.ele',\c'tn
oNn'sf the return for the taxable year and ¥ 8 170(2)(2) is not available to an individ
ismade by reporting the contribution on thél@l. An individual taxpayer may deduct



charitable contribution only in the year ir
which payment is actually made to th
charitable organization. Furthermore, th
rationale behind § 170(a)(2), a corpore
tion’s difficulty in determining its charita-
ble contribution limit under § 170(b)(2),
does not apply to subchapter S corporatio
because a subchapter S corporation is |
subject to the same § 170(b)(2) limit.

Accordingly, under the facts describe
above, the S corporation must report tt
charitable contribution on its tax return fo
the year in which it actually paid the char
table contribution, the taxable year endir
December 31, 2000.

HOLDING

An accrual-basis subchapter S corp
ration may not elect under § 170(a)(2) t
treat a charitable contribution as paid i
the year authorized by the S corpor:
tion’s Board of Directors if the contribu-
tion is paid by the S corporation afte
the close of the taxable year.

DRAFTING INFORMATION

The principal author of this revenue
ruling is Martin Schaffer of the Office of
Associate Chief Counsel (Passthrougl
and Special Industries). For further in
formation regarding this revenue ruling
contact Martin Schaffer at (202) 622
3080 (not a toll-free call).



