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Roth IRA Guidance

Notice 98–49

PURPOSE AND BACKGROUND

This notice provides guidance relating
to Service-approved Roth IRA documents
and IRA reporting requirements.  In addi-
tion, this notice summarizes a number of
recent changes in the law governing all
IRAs, which affect Notice 87–13, 1987–1
C.B. 432, and Notice 87–16, 1987–1 C.B.
446.

Roth IRAs are a new type of IRA, de-
scribed in § 408A of the Internal Revenue
Code (“Code”), that individuals can use
beginning in 1998.  Section 408A was
added to the Code by § 302 of the Tax-
payer Relief Act of 1997 (“TRA 97”),
Pub. L. 105–34, to authorize a new type
of individual retirement arrangement (the
“Roth IRA”) .  This notice reflects
changes relating to Roth IRAs contained
in the Internal Revenue Service Restruc-
turing and Reform Act of 1998 (the “IRS
Restructuring Act”), Pub. L. 105–206.

The Internal Revenue Service recently
issued proposed regulations, §§ 1.408A–1
through 1.408A–9, relating to Roth IRAs,
which were published in the Federal Reg-
ister on September 3, 1998.  This notice
incorporates definitions and terms that are
contained in those proposed regulations.

For more information on IRAs, includ-
ing Roth IRAs, see Publication 590, Indi-
vidual Retirement Arrangements (IRAs),
and Publication 553, Highlights of 1997
Tax Changes.

SECTION A.  SERVICE-APPROVED
ROTH IRA DOCUMENTS

Q.  A–1.  Are there model forms avail-
able for establishing a Roth IRA?

A.  A–1.  Yes.  The Service has issued
three model forms, Form 5305–R, Form
5305–RA and Form 5305–RB, that can be
used to establish a Roth IRA as a trust ac-
count, a custodial account or an annuity,
respectively.  In the case of Form 5305–
RB, the model form is used as an endorse-
ment to an insurance company’s annuity
contract.  Model forms issued by the Ser-
vice contain pre-approved language that,
if followed, will satisfy the applicable
statutory requirements.

Q.  A–2.  Can the model forms be
amended?

A. A–2.  Article IX of each of these
model forms permits certain amendments
to be made to provisions of the Roth IRA
in accordance with the instructions to the
model forms.  For example, under the
model forms, a spouse who is the sole
designated beneficiary is deemed to have
elected to treat the Roth IRA, upon the
death of the owner, as his or her own.  The
model forms can be amended to give a
surviving spouse who is the sole desig-
nated beneficiary the option of not treat-
ing the Roth IRA, upon the death of the
owner, as his or her own.

Q.  A–3.  Is the Service currently ac-
cepting applications for opinion letters on
prototype Roth IRAs?

A.  A–3.  The Service is not currently
accepting applications for opinion letters
on prototype Roth IRAs.  Announcement
97–122, 1997–50 I.R.B. 63, states that
transitional relief similar to that provided
under Rev. Proc. 97–29, 1997–1 C.B.
698, will be provided to sponsors and
their customers who establish Roth IRAs
with documents that have not been pre-
approved by the Service.  Thus, for exam-
ple, if in January 1998 an individual made
a contribution to a trust or custodial ac-
count or purchased an annuity using doc-
uments or associated written material that
clearly designates the account or annuity
as a Roth IRA, then, provided certain re-
quirements are met, the individual will be
deemed to have established a Roth IRA
on that date using a document approved
by the Service for use as a Roth IRA.

SECTION B.  IRA REPORTING
REQUIREMENTS

Q.  B–1.  What reporting requirements
apply to the trustees in the case of a
recharacterization of a contribution from
a FIRST IRA to a SECOND IRA as de-
scribed in § 1.408A–5 of the proposed In-
come Tax Regulations?

A.  B–1.  The general reporting require-
ments for Roth IRAs are described in pro-
posed regulation § 1.408A–7.  In addition,
the following reporting requirements
apply to the trustees of the FIRST IRA and
the SECOND IRA when the IRA owner
elects to treat a contribution as having

been made to the SECOND IRA and not
to the FIRST IRA in accordance with the
rules in § 1.408A–5.  To the extent that the
instructions for the 1998 Forms 1099–R
and 5498 are inconsistent with the instruc-
tions for completing those forms provided
in this Q&A B–1, trustees must follow the
guidance provided in this notice.

(1) Reporting by the trustee of the
FIRST IRA. The trustee of the FIRST
IRA reports the contribution on Form
5498 showing the character of the contri-
bution (rollover, conversion amount, or
regular).  If the recharacterization (i.e.,
the transfer) occurs in calendar year 1998,
the trustee reports the recharacterization
as a distribution on Form 1099–R show-
ing Code G for direct rollover and show-
ing the gross amount (contribution and
earnings) in Box 1-Gross distribution and
0 (zero) in Box 2a-Taxable amount.  For
recharacterizations that occur in later
years, the trustee reports in accordance
with applicable Federal tax forms and in-
structions.  For recharacterizations that
occur in 1999, it is anticipated that the in-
structions to Form 1099–R will indicate
that the trustee reports the recharacteriza-
tion as a distribution on Form 1099–R
showing new Code R for recharacteriza-
tion and showing the gross amount (con-
tribution and earnings) in Box 1-Gross
distribution and 0 (zero) in Box 2a-Tax-
able amount.

(2) Reporting by the trustee of the SEC-
OND IRA. For recharacterized amounts
received on or before December 31, 1998,
that are recharacterized as amounts con-
tributed in calendar year 1998, the trustee
of the SECOND IRA reports the contribu-
tion as a rollover contribution on a 1998
Form 5498.  For recharacterized amounts
received after December 31, 1998, the
trustee reports in accordance with applic-
able Federal tax forms and instructions.  It
is anticipated that the instructions to the
1999 Form 5498 will provide that a
recharacterized amount received by the
trustee of the SECOND IRA will continue
to be reported as a rollover contribution,
but that (a) the checkbox entitled “Roth
conv.” on the 1998 Form 5498 will be
retitled to identify a contribution as a
recharacterization, (b) the trustee of the
SECOND IRA will check both the box
identifying the contribution as a recharac-
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terization contribution and the box that
identifies the type of IRA involved, and
(c) the recharacterization must be re-
ported on a Form 5498 that is separate
from any Form 5498 otherwise required
for the SECOND IRA.

Q.  B–2.  How does a trustee report on
Form 1099–R a distribution from a Roth
IRA that contains both regular and 1998
conversion contributions?

A.  B–2.  In the case of a distribution
from a Roth IRA that contains both regu-
lar and 1998 conversion contributions, the
trustee must use Code K in Box 7 of Form
1099–R.

SECTION C.  OTHER RECENT
CHANGES TO IRAS

Q.  C–1.  What effect does the recharac-
terization of a contribution (as described
in § 1.408A–5 of the proposed Income
Tax Regulations) have on the rules gov-
erning the nontaxable return of basis in the
case of traditional IRA distributions?

A. C–1.  Part III, “Distributions,” of
Notice 87–16, sets forth the rules for cal-
culating the nontaxable return of basis in
the case of distributions from traditional
IRAs.  These rules continue to apply ex-
cept as modified below.

The total IRA account balances, the
total nondeductible contributions, and the
distribution amount (as these terms are
used in Notice 87–16) for an individual
for a taxable year are each adjusted to re-
flect recharacterized amounts contributed
to, or distributed from, the traditional
IRAs.  For purposes of making this ad-
justment, the contribution that is being
recharacterized as a contribution to the
SECOND IRA is treated as having been
originally contributed to the SECOND
IRA on the same date and (in the case of a
regular contribution) for the same taxable
year that the contribution was made to the
FIRST IRA.  If the recharacterization
transaction occurs after the close of the
taxable year and if the recharacterization
transaction involves a regular contribu-
tion for the prior taxable year, the rechar-
acterization is disregarded for the prior
taxable year in determining the total IRA
account balances.

Q.  C–2.  Are there any new exceptions
to the 10-percent additional tax on early
distributions from IRAs?

A.  C–2.  Yes.  Section 203 of TRA 97
added § 72(t)(2)(E) to the Code, which

provides that the additional 10-percent tax
does not apply to IRA distributions for
qualified higher education expenses of the
IRA owner, the owner’s spouse, or a child
or grandchild of either.  Qualified higher
education expenses include tuition, sup-
plies, and, for students who are at least
half-time, room and board.  (See Notice
97–60, 1997–46 I.R.B. 8.)

Section 303 of TRA 97 added 
§ 72(t)(2)(F) to the Code, which provides
that the additional 10-percent tax does not
apply to an IRA distribution to acquire a
first-time home for the IRA owner or a
member of his or her family.  To qualify,
the distribution must be used for costs
normally associated with acquiring a prin-
cipal residence and the IRA owner (and if
married, the owner’s spouse), generally,
must not have had an ownership interest
in a principal residence for the previous 2
years.  If the distributed money is not
used for such purpose, the money can be
recontributed by the 120th day after the
distribution to the IRA without incurring
the 10-percent tax.  This exception for a
first-time home purchase is subject to a
lifetime cap of $10,000 for each IRA
owner; thus, an individual and his or her
spouse would each be subject to a sepa-
rate $10,000 lifetime cap.

In addition, § 3436 of the IRS Restruc-
turing Act added § 72(t)(2)(A)(vii) to the
Code, which provides that the additional
10-percent tax does not apply to a distribu-
tion from a qualified retirement plan, in-
cluding an IRA, that is made on account of
a levy under § 6331 on the qualified retire-
ment plan.  The provision applies to distri-
butions made after December 31, 1999.

Previous guidance relating to § 72(t)
was provided in Part D of Notice 87–13.
These rules continue to apply except as
modified above.

Q.  C–3.  What changes are there in the
“active participant” rules?

A.  C–3.  Section 301 of TRA 97
amended § 219 of the Code to provide for
increased deductible contributions to tra-
ditional IRAs that can be made by active
participants in employer-sponsored retire-
ment plans.  In 1998, the IRA deduction
available to an unmarried active partici-
pant is phased out ratably between ad-
justed gross income of $30,000 and
$40,000.  This phase-out range is in-
creased annually until 2005 when the
phase-out range will be $50,000 to

$60,000.  In the case of joint returns, the
phase-out range is $50,000 to $60,000 for
1998, rising to $80,000 to $100,000 for
2007 and later years.  In addition, an indi-
vidual who is not an active participant but
is married to someone who is can make a
fully deductible traditional IRA contribu-
tion if their combined adjusted gross in-
come is not more than $150,000, or a par-
tially deductible traditional IRA
contribution if their combined adjusted
gross income is between $150,000 and
$160,000.

Previous guidance relating to the active
participant rules was provided in Part IA
of Notice 87–16.  These rules continue to
apply except as modified above.

Q.  C–4.  Are there any changes to the
permissible investments available in an
IRA?

A.  C–4.  Yes.  Section 304 of TRA 97
amended § 408(m) of the Code to permit
IRAs to invest in certain platinum coins
and in gold, silver, platinum or palladium
bullion, provided the bullion is in the
physical possession of an IRA trustee.

Previous guidance relating to col-
lectibles was provided in Part V of Notice
87–16.  These rules continue to apply ex-
cept as modified above.

EFFECT ON OTHER DOCUMENTS

Notice 87–16 and Notice 87–13 are
modified.

REQUEST FOR COMMENTS

The Service and Treasury invite com-
ments and suggestions concerning the
guidance provided in this notice.  Any
correspondence received will be evalu-
ated to determine whether additional
guidance on Roth IRAs is necessary.

In particular, comments are requested
on appropriate reporting of recharacteri-
zation transactions described in proposed
regulation § 1.408A–5.  The Service and
Treasury recognize that recharacterization
transactions present novel reporting is-
sues for IRA trustees, and this notice pro-
vides for reporting such transactions in a
manner that most closely approximates
reporting for ordinary IRA distributions,
contributions and trustee-to-trustee trans-
fers.  However, the Service and Treasury
are considering other possible reporting
alternatives for recharacterization transac-
tions.  For example, it might be appropri-
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ate to require that the recharacterized con-
tribution be reported by the trustee of the
SECOND IRA on a Form 5498 for the
year for which it is treated as having been
contributed, even if the recharacterization
occurs in the subsequent year.  Another
possible approach would be to require
only the reporting by the trustee of the
SECOND IRA involved in the recharac-
terization transaction that would have
been required if the contribution had ini-
tially been made to the SECOND IRA and
never had been made to the FIRST IRA.

Comments can be addressed to
CC:DOM:CORP:R (Notice 98–49), room
5228, Internal Revenue Service, POB
7604, Ben Franklin Station, Washington,
DC 20044.  In the alternative, comments
may be hand delivered between the hours
of 8 a.m. and 5 p.m. to CC:DOM:CORP:
R (Notice 98–49), Courier’s Desk, Inter-
nal Revenue Service, 1111 Constitution
Avenue NW, Washington, DC.  Alterna-
tively, taxpayers may transmit comments
electronically via the IRS Internet site at:
http://www.irs.ustreas.gov/prod/tax_regs/
comments.html.

DRAFTING INFORMATION

The principal author of this notice is
Roger Kuehnle of the Employee Plans Di-
vision.  For further information regarding
this notice, please contact the Employee
Plans Division’s taxpayer assistance tele-
phone service at (202) 622-6074/6075
(not toll-free numbers), between the hours
of 1:30 and 3:30 p.m. Eastern Time, Mon-
day through Thursday.

Section 1045: Rollover of Gain
From Qualified Small Business
Stock to Another Qualified Small
Business Stock

Rev. Proc. 98–48

SECTION 1. PURPOSE

This revenue procedure provides pro-
cedures for taxpayers to  make an election
under § 1045 of the Internal Revenue
Code (“§ 1045 election”) to defer recog-
nition of certain gain on the sale of quali-
fied small business stock (“QSB stock”).

SECTION 2. BACKGROUND

.01 Section 1045(a), as added by 

§ 313(a) of the Taxpayer Relief Act of
1997, Pub. L. No. 105–34, 111 Stat. 788
(Aug. 5, 1997), and amended by § 6005(f)
of the Internal Revenue Service Restruc-
turing and Reform Act of 1998, Pub. L.
No. 105–206, 112 Stat. 685 (July 22,
1998), generally allows a taxpayer other
than a C corporation to elect not to recog-
nize gain from the sale of QSB stock held
by the taxpayer for more than six months.
If the taxpayer makes the election under 
§ 1045 and this revenue procedure, gain
from such sale is recognized only to the
extent that the amount realized on the sale
exceeds:

(1) the cost of any QSB stock that
the taxpayer purchases during the 60-day
period beginning on the date of sale, re-
duced by

(2) any portion of the cost of the re-
placement QSB stock that was previously
taken into account under § 1045.  How-
ever, the election is not available to defer
any gain on the sale that is treated as ordi-
nary income for purposes of the Code.

.02 Under § 1045(b), “qualified small
business stock” has the same meaning as
provided in § 1202(c).

.03 Section 1045(b)(5) provides that,
for QSB stock held through passthrough
entities, rules similar to the rules of 
§ 1202(g) apply for purposes of § 1045.
For example, a passthrough entity may
make a § 1045 election if the entity sells
QSB stock held for more than six months
and purchases replacement QSB stock
during the 60-day period beginning on the
date of the sale.  The benefit of deferral
with respect to a sale of QSB stock by the
passthrough entity will flow through to
taxpayers (other than C corporations) that
held interests in the entity during the en-
tire period in which the entity held the
QSB stock.  Also, for example, if a pass-
through entity sells QSB stock held for
more than six months, an individual who
has held an interest in the entity during
the entire period in which the entity held
the QSB stock and who purchases re-
placement QSB stock during the 60-day
period beginning on the date of the sale of
the QSB stock may make the § 1045 elec-
tion with respect to the individual’s share
of any gain on the sale that the entity does
not defer under § 1045.

SECTION 3. PROCEDURE

.01 Time for Making the Election.

A § 1045 election must be made on
or before the later of December 31, 1998,
or the due date (including extensions) for
filing the income tax return for the taxable
year in which the QSB stock is sold.  

.02 Manner of Making the Election. 
(1)  In general.Except as provided

in section 3.02(2) of this revenue proce-
dure, the election is made by:

(a) reporting the entire gain from
the sale of QSB stock on Schedule D,
Capital Gains and Losses, of the return in
accordance with the instructions for
Schedule D; 

(b) writing “section 1045 roll-
over” directly below the line on which the
gain is reported; and 

(c) entering the amount of the gain
deferred under § 1045 on the same line as
(b) above, as a loss, in accordance with
the instructions for Schedule D.  

(2)  Transition rule. If gain is re-
portable on a return filed before October
21, 1998, and the return does not satisfy
the requirements of section 3.02(1) of this
revenue procedure but discloses the gain
and includes an affirmative statement to
the effect that a § 1045 election applies to
the gain, the requirements of section
3.02(1) will be treated as satisfied and an
amended return is not required to make
the § 1045 election.  Otherwise, an origi-
nal or amended return satisfying the re-
quirements of section 3.02(1) of this rev-
enue procedure is required to make the 
§ 1045 election with respect to such gain.

.03 Scope of the Election.
If a person has more than one sale of

QSB stock in a taxable year that qualifies
for the § 1045 election, the person may
make a § 1045 election for any one or
more of those sales.

.04  Revocation.
A § 1045 election is revocable only

with the prior written consent of the Com-
missioner.  To obtain the Commissioner’s
consent, the person who made the § 1045
election must submit a request for a pri-
vate letter ruling in accordance with the
provisions of Rev. Proc. 98–1, 1998–1
I.R.B. 7 (or its successor).

SECTION 4. EFFECTIVE DATE

This revenue procedure is effective for
sales of QSB stock occurring after August
5, 1997. 

DRAFTING INFORMATION

The principal author of this revenue
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