Application of Section 401(a)(9) to  the plan, even if the employee had noil996. This Notice is issued in response
Employees who Attain Age 70% in retired from employment with the em-to those requests.

1996. ployer maintaining the plan. QUESTIONS AND ANSWERS
. Section 1404 of the SBJPA amended . _
Notice 96-67 the definition of required beginning date Q-1: What is the effective date of the

that applies to an employee who is not &mendments to section 401(a)(9) made
5-percent owner. The amendment proPY section 1404 of the SBJPA?

This Notice addresses certain issuedides that, in the case of such an A-1: Section 401(a)(9), as amended
related to amendments, made by sectioBmployee, the required beginning date iy Section 1404 of the SBJPA, applies
1404 of the Small Business Job ProtecApril 1 of the calendar year following " det%r.mlrjgng' the amqur:jt of %ny mwg-
tion Act of 1996, Pub.L. 104-188 the later of the calendar year in whichum distri utllon drequwe kt)o be made
(SBJPA), to the minimum distribution the employee attains age 70% or th%;‘rgcgeraggn%zf” 1arl3é%;;r (tf?e?tmvr\]/g]s? nooq
requirements of section 401(a)(9) of thecalendar year in which the employeerequired to be yma{de during an earlier
Internal Revenue Code. Specifically, theetires. In the case of an employee Wh%alendar year)
notice provides guidance on the applicais a 5-percent owner, the required begin- 0-2: I$ a minimum . distribution re-
tion of section 401(2)(9), as amended byiing date remains April 1 of the calen-, . 1"to be made bv April 1. 1997 for
the SBJPA, to employees (other thamjar year following the calendar year ingn employee (othery thgn a 5-percent
S5-percent owners) who attain age 70%yhich the 5-percent owner attains ag&wner) who attains age 70% in 1996,

in 1996 but who have not retired by thezgi,. The amendments made by sectiogyt has not retired from employment

end of 1996. 1404 of the SBJPA apply to yearswijth the employer maintaining the plan
BACKGROUND beginning after December 31, 1996py the end of 19967
The amendments do not apply to the A-2: No. Such an employee's re-

Section 401(a)(9) provides that, inrequired beginning date for distributionsquired beginning date is determined un-
order for a plan to be qualified underfrom an IRA, including an IRA estab- der section 401(a)(9), as amended by the
section 401(a), distributions from thelished in conjunction with a Simplified SBJPA. Thus, the employee’s required
plan must commence no later than th&mployee Pension (SEP) or a SIMPLEbeginning date is not April 1, 1997.
“required beginning date”. Similar rules Plan. In addition, the amendments ddnstead, the employee’s required begin-
apply to an individual retirement ac-not affect the determination of the re-ning date is April 1 of the calendar year
count or annuity (IRA) and a sectionquired beginning date for church plandollowing the year in which the em-
403(b) contracti(e., an annuity contract and government plans, since, under thployee retires from employment with the
described in section 403(b), a custodiapre-SBJPA version of section 401(a)(9)employer maintaining the plan.
account described in section 403(b)(7}he required beginning date for these Q-3: If a plan distribution is made in
or a retirement income account deplans already was April 1 of the calen-1996 to an employee (other than a
scribed in section 403(b)(9)). dar year following the later of the 5-percent owner) who attains age 70%

Prior to the amendments made by théalendar year in which the employedn that year, but has not retired by the
SBJPA, section 401(a)(9)(C) generaliattains age 70%2 or the calendar year iend of 1996 from employment with the
defined required beginning date as ApriWhich the employee retires. employer maintaining the plan, is any
1 of the calendar year following the Taxpayers have requested guidance gportion of the distribution a required
calendar year in which an employeeahe application of the amendments tdlistribution for purposes of section
attained age 70%. This meant that asection 401(a)(9)(C) made by the SBIJPA02(c)(4)(B)?
employee who attained age 70% waf employees who attain age 70% in A-3: Yes. Section 402(c)(4)(B) pro-
required to commence distributions from1996, but have not retired by the end ofides that a distribution is not an eli-
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gible rollover distribution to the extent
that it is required unde sectim
401(a)(9) If a distribution is macke dur-
ing 19% (i.e, prior to the Januay 1,
1997 effective date of the SBJPPA
amendmers to sectimn 401(a)(9)) then,
whethe tha distribution is a required
distribution unde sectilm 401(a)(9 is
determined- by- applying~ sedion
401(a)(9 as in effect prior to amend-
mert by the SBJPPA.

Unde Q&A-7 of § 1.402(c)2 of the
Income Tax Regulations a distribution
in the yea an employe attairs age 70%2
is treatel as a required distribution un-
der section 401(a)(9 to the extent that
the totd required minimum distribution
unde section 401(a)(9 for tha yea has
not been satisfied Therefore although
unde Q&A-2 of this Notice, no distri-
bution is required to be made by April
1, 1997 with respet to an employee
(othe than a 5-percet owne) who
attairs age 702 during 1996 but has
nat retired by the erd of tha yea, if a
distribution actualy is mace to such an
employe in 1996 the distribution is
treatel as a requiral distribution to the
extert tha the totd required minimum
distribution unde sectimm 401(a)(9) as
in effec prior to amendmen by the
SBXFA, has not been satisfied Thus to
tha extent the distribution is not an
eligible rollover distribution and is not
subje¢ to mandatoy 20% withholding
unde sectiom 3405(c) Howeve, a dis-
tribution to sucd an employe in 1997
(i.e., afte the effective dae of the
SBJPA amendmen)sis nat a required
distribution under section 401(a)(9).

Q-4 How does the guidane pro-
vided in Q&A-2 and Q&A-3 of this
Notice apply to the determinatio of the
required minimum distribution from a
section 403(H contract?

A-4: In applying section 401(a)(9 to
a sectiom 403(h contra¢ to which con-
tributions are mack by an employe, an
employeés required beginnirg dak is
determind unde sectiom 401(a)(9 in
the sane manne as it would be dete-
mined for a qualified plan maintained
by tha employe. Accordingl, the re-
quired beginnirg dae with respet to a
sectiom 403(H contrat¢ of an employee
who attairs age 70% in 19% and who
has nat retired from employmen by the
end of 199 is determined under
Q&A-2 of this Notice. Similany,
whethe a distribution in 199% from a
sectiom 403(H contrat¢ is a required
minimum distribution (and thus not an

eligible rollover distribution) is dete-
mined in accordane with the guidance
in Q&A-3 of this notice.

REQUEST FOR COMMENTS
CONCERNING RELAX ATION OF
SECTION 411(d)(6)

Excefg to the externt provided by
regulations section 411(d)(6)(B) pre-
cludes a plan amendmentha eliminates
an optiond form of beneft as it applies
to benefis accruel as of the later of the
adoption dat or the effective dak of the
amendment The right to commence
beneft distributiors in ary form a a
particula time is an optiond form of
beneft within the meanig of section
411(d)(6)(B)- and- Q&A-1(b)- of
§ 1.411(d)4 of the Income Tax Regula-
tions When it enactd sectim 1404 of
the SBPA, Congres did nat alter the
application of section 411(d)(6) Accord-
ingly, an amendmentha eliminates the
right to receiwe a distribution prior to
retiremen (an in-service distribution) af-
ter age 70¥2 is precludel by section
411(d)(e if the amendmen applies to
benefis accrue as of the later of the
adoption dat or the effective dat of the
amendment.

A plan tha retairs in-servie distribu-
tions after age 70'2 (eithe as a manda-
tory or an optiond form of distribution)
will satisfy the requiremerg of section
401(a)(9 as amended and will not be
prohibited by section 411(d)(6) How-
eva, the Servie and the Treasuy rec-
ogniz the potentid complexiy of ad-
ministerirg thes distribution options.
Therefore the Servie ard the Treasury
are considering the extert to which it is
appropria¢ to exercig the authoriy in
sedion 411(d)(6)(B) to pemit plan
amendmerd to eliminae the option to
receie in-servie distributiors after age
70% In making this determination fac-
tors tha the Servie ard the Treasury
will take into accoun include the impor-
tane to plan participans of protecting
the option to receiwe in-servie distribu-
tions as well as the potentid complexity
to employers plan administratos and
participans of retainirg the option.

The Servie ard the Treasuy request
comments conceming the extent to
which a relaxation of secti;m 411(d)(6)
protection is appropria¢ for amend-
mens that eliminake in-servie distribu-
tions after age 70% (e.g, by limiting
section 411(d)(6) protection to employ-
ees abow a certah age) Becaus the
Servie ard the Treasuy hawe received
requess tha this guidane be provided

on an expeditel basis commens are
requestd to be submittel by January
31, 1997.

Comnents can be addressed to
CC.DOM:CORPR (Notice 96-XX),
room 5228 Internd Revene Service,
POB 7604 Ben Franklin Station Wash-
ington DC 20044 In the alternative,
commens may be hard deliveral be-
tween the hours of 8 a.m ard 5 p.m. to
CC.DOM:CORPR (Notice 96-XX),
Couria’s Desk Internd Revene Se-
vice, 1111 Constitutim Avenwe NW.,
Washington DC. Alternatively, taxpay-
ers may transmt commen$ electroni-
cally via the IRS Internd site at http://
www.irs.ustreas.gov/prod/tax_regs/
comments.html

DRAFTIN G INFORM ATION

The principd autha of this Notice is
Cheryt Pres of the Office of the Asso-
ciate Chief Counsé (Employee Benefits
ard Exemp Organizations) For further
information regardiry this Notice con-
tad Thoma R. Foley at (202 622—6050
(nat a toll-free number).




